May 25: Global Nights presents new commissioned works; Wei Ting Zeng & Åsmund Skuterud / Koèju

Publisert 26/04/18

GLOBAL OSLO MUSIC PRESENTERER SEKS NYE BESTILLINGSVERK UNDER GLOBAL NIGHTS

Global Oslo Music fyller ti år og benytter anledningen gjennom hele 2018 til å lansere nye kunstfaglige prosjekter for å profilere fremragende kunstnere fra hele verden som en del av feiringen. Seks nye bestillingsverk inngår i denne satsingen, der komponistene har fått i oppdrag å forske i møter mellom ulike kulturelle uttrykk og teknikker. 
Verkene har urpremierer under Global Oslo Musics årlige festival Global Nights 25.-27. mai. Dørene åpner kl. 20’00, billetter kr. 200.- Forhåndsbestilling. Velkommen!

(E) We continue celebrating our 10th anniversary with 6 new commissioned works by outstanding composers, to premiere at our annual festival Global Nights on May 25-27. Door opens 8 pm, cc 200.- Buy tickets. Welcome!

30629374_316727545520038_6769011730015059968_o

Fredag 25. mai fremføres verk av Wei Ting Zeng og Åsmund Skuterud / Koèju. Etter hver konsert har vi en samtale med komponistene om det kreative arbeidet bak verkene. 

WEI TING ZENG 
Zeng har skapt et verk som går i dybden av kombinasjonen av akustikk og elektronikk. Hun fremhever celloens struktur som en mulighet til å frembringe kraftige vibrasjoner, perkussive effekter, basslinjer og høyfrekvente lyder, som hun genererer gjennom et lydkort og prosseserer via Ableton Live og Max for Live, for å skape nye lydlandskap. Hun fremfører sitt verk på cello og elektronikk, i lag med Jo Berger Myhre (bass) og Andreas Whinter (trommer).

ÅSMUND SKUTERUD / KOÈJU
Skuteruds verk består av gjennomkomponerte stykker for clubkonseptet Koèju, hvor hvert stykke har en egen spesialdesignet lydverden. På scenen plasseres et godt utvalg elektroniske og akustiske instrumenter, og foran hver stasjon er det et interface der man kan mikse egen og andres lyd. Hver av musikerne lærer seg alle stemmene i komposisjonene og bytter på å spille de ulike instrumentene. Skuterud fremfører verket sammen med musikerne Signe Emmeluth, Sander Eriksen Nordahl og Marthe Lea.

Kurator: Malika Makouf Rasmussen

WEI TING ZENG har føttene godt plassert i både den klassiske musikktradisjonen og i utforskningen av moderne uttrykk. Hun ble introdusert for musikk gjennom en omfattende opplæring i klassiske tradisjoner på musikkakademiet i Taiwan allerede fra seksårsalderen, og har bakgrunn som førstecellist i, og medlem av Island String Quartet. I den senere tiden har hun ønsket å få mer ut av sitt instrument og har valgt FX-behandling av cellolyden for å utforske nye lydbilder og teksturer. Hennes musikk er inspirert av tidlig barokkmusikk i en crossover med digital lyd. Zeng kombinerer disse to elementene gjennom verk av barokke komponister fremført av naken cellolyd i møte med improvisert musikk med elektroniske effekter. Hun presser og utvikler grensene for tradisjonell musikk gjennom moderne teknologi som skaper et nytt sonisk uttrykk og nye lydbilder.

(E) Wei Ting Zeng has her feet firmly in both the classical tradition and in the exploration of modern expressions. She had an early introduction to music, started extensive classical training in the music academy in Taiwan from age 6, and has background as the orchestra cello principle and member of Island String Quartet. Lately she has wanted to get more out of her instrument and has therefore been exploring live FX processing of her cello sound to create fantastic soundscapes and textures. The combination of a contemporary classical tone language and her customized setup for processing the sound live, creates an unique range of musical expressions in her live performances.

30624733_316730875519705_2317151134118051840_n

ÅSMUND SKUTERUD jobber som musiker, komponist og produsent med base i Oslo. Etter å ha fullført musikklinja på Rud i Bærum, studerte han komposisjon og produksjon ved Liverpool Institute for Performing Arts. Åsmund har laget musikk for teater, danseforestillinger, kortfilmer, lydinstallasjoner og produsert låter for ulike artister. Han har også jobbet som lydtekniker, konsertarrangør og som utvikler av software for livemixing. I forbindelse med hans hovedprosjekt, Koèju, har Åsmund spilt og samarbeidet med utallige anerkjente musikere som Arve Henriksen, Morten Qvenild, Nosizwe Baqwa, Stian Carstensen, Safaa Al-Saadi, Gard Nilssen, Nora Yuyue Zheng m.fl.

KOÈJU begynte med faste jamsessions på Nomaden i 2009, der Åsmund Skuterud og fire andre musikere spilte improviserte klubblåter ved bruk av elektroniske og akustiske instrumenter. Det var en arena for å prøve ut nye musikkuttrykk og spillestiler, med nye gjesteartister hver uke. Ideen var å spille musikk med en moderne sound uten å bruke DJ-playback/ loops, men i stedet bruke det tekniske utstyret og de teknikkene som trengtes for å kunne gjøre dette hundre prosent live.

Det var viktig å unngå det statiske/ innadvendte uttrykket som ofte kjennetegner live-elektronika konserter, og heller fokusere på godt samspill, både mellom musikerne og med publikum. Etter stor suksess med jam hver torsdag, startet Åsmund opp et månedlig klubbkonsept på Blå, en helaften med masse gjesteartister og nye konstellasjoner hver gang. Det ble en møteplass der dyktige musikere, ofte med bakgrunn i jazz og tradisjonsmusikk, spilte for en fullstappet klubb med dansende publikum. Musikerne kunne prøve ut nye ideer, og eksperimentere med bruk av ny teknologi i live sammenheng.

30623747_316729852186474_1310886772506361856_o