28. oktober: Javid Afsari Rad Ensemble & Zarbang: Aras

Publisert 26/09/22

Global Oslo Music og Riksscenen presenterer releasekonsert for albumet Aras

I tillegg til å lede sitt eget ensemble, er utøver og komponist Javid Afsari Rad medlem av Zarbang, et av verdens ledende perkusjonsensembler med utøvere fra Iran, Aserbajdsjan og Italia. De to ensemblene har lenge ønsket å jobbe sammen, og samarbeidet har fått navnet Aras, oppkalt etter elven som renner mellom Iran og Aserbajdsjan. I fjor høst var de på sin første turné sammen og benyttet anledningen til å spille inn sitt første album.

@ Riksscenen, Trondheimsveien 2 – Oslo / kl. 19’00 / Billetter forhåndskjøpes her

aras digital cover - option 1_2

Javid Afsari Rad Ensemble består av utøvere som i Norge er høyt profilerte innen klassisk, verdensmusikk og jazz. Ensemblet ble etablert av Javid i 2007, da under navnet Rumi Ensemble. Javid vokste opp i Iran, men har bodd over 30 år i Norge. Ensemblet spiller hans komposisjoner som er inspirert av persiske, indiske og arabiske musikktradisjoner, men også med preg av vestlig klassisk musikk. Ensemblet har flere plateutgivelser og har turnert i inn- og utland siden starten.

Zarbang har turnert verden over. Ensemblets styrke ligger i evnen til å eksperimentere med instrumenter fra forskjellige kulturer. Zarbangs musikk har melodier og variert perkusjon. Repertoaret av komponerte stykker og strukturerte improvisasjoner er både dynamisk og meditativt, med elementer av Sufi og eldre iranske rytmer, der rammetrommen daf er sentral.
“Aras” utgis av labelen Global Sonics.

På scenen:

Behnam Samani – perkusjon
Reza Samani – perkusjon
Andrea Piccioni – perkusjon
Misagh Joolaee – kamanche
Javid Afsari Rad – santur
Daniel Lazar – fiolin,
Inger Hannisdal – fiolin,
Ingeborg Skomedal – cello
Adrian Myhr – kontrabass
DIWAN
Slippekonserten for “Aras” inngår som en del av DIWAN – den andre utgaven av serien med kunstnerisk-sosiale arrangementer i Midtøstens tegn, initiert av skapende og utøvende kunstner Saleh Mahfoud.

Diwan er navnet på den vakreste delen av huset, der gjestene tas imot og underholdes. Et sted for gjestfrihet og utveksling. Blant poeter er Diwan en bok der dikt er samlet. På Riksscenen er Diwan en møteplass for folk fra ulike kulturelle bakgrunner, der alle er velkommen til å delta. Les mer på www.riksscenen.no

 

 

07. oktober: Urfremføring på nytt bestillingsverk av Evelina Petrova

Publisert 05/09/22

Komponist og utøver Evelina Petrova har skrevet verket “Fairy tales told by music” for Oslo Art Duo og gjestemusikere på oppdrag fra Global Oslo Music. Duoen består foruten hennes selv på vokal og akkordeon av Roberto Dani på vokal og perkusjon.

@ Riksscenen, Trondheimsveien 2 – Oslo / kl. 20’00 / billetter forhåndskjøpes her

event - banner photo collage

“Fairy tales told by music” bygger på tradisjoner innen særlig østlig klassisk musikk og – folkemusikk. Petrovas forkjærlighet for russisk folklore og tilknytning til denne arven; sangene, dansene, ritualene og eventyrene spiller en nøkkelrolle. I arbeidet med å skrive musikk til stumfilmen “The Adventures of Prince Achmed”, regissert av Lotte Reiniger (1926) for noen år tilbake, traff Petrova for første gang Jai Shankar (tablas) som ga henne ideen til å skrive stemmer for spesifikke musikere og som skulle bli utgangspunktet for “Fairy Tales told by music”.

Utøverne hun har invitert har alle evnen til å fordype seg i ulike folkemusikktradisjoner samt gå i dybden av østlig poesi og eventyr, som i verket er sentrale elementer. I tillegg ønsket hun å skrive for vokal og hennes eget instrument, akkordeon.

Alle land har sin egen historie, tradisjoner og visdom som ofte er kodet inn i deres eventyr. Som utgangspunkt for verket ble et eventyr fra hvert av de inviterte utøvernes land valgt, der de selv har rolle som forteller og solist, og der deres språk brukes som et integrert musikalsk element i verket. For å avdekke eventyrenes iboende visdom er alle tilgjengelige midler benyttet: Utøvernes instrumenter, stemmer, bevegelser og fantasi. Det er eventyrlig vakkert og virtuost!

Evelina Petrova (Russland) – trekkspill, vokal, komposisjon
Eirik Hoel Sandvik (Norge) – fløyter
Mirsaeed Hosseiny Panah (Iran) – santur
Roberto Dani (Italia) – perkusjon
Jai Shankar (India/Norge) – tabla, perkusjon

 

 

24. september: Sudeshna til Global @ Deichman

Publisert 28/07/22
Global @ Deichman er vår konsertserie der vi går tett på skapende og utøvende kunstnere gjennom levende musikk, intervjuer og publikumssamtaler i de fine lokalene til Deichman Grünerløkka.

I september har vi gleden av å presentere et nærmøte med indiske Sudeshna. Hun er disippel av verdens største sarodmaestro, legenden Ustad Amjad Ali Khan. Sarod er et strengeinstrument som benyttes særlig innen indisk klassisk musikk og er hennes hovedinstrument. 

@ Deichman Grünerløkka – Schous plass 10, 0550 / kl. 15’00 / fri entré

fb event

SUDESHNA
I 2003 inviterte det franske kulturdepartementet Sudeshna til Frankrike hvor de tilbød henne en tiårs kontrakt. Hun bodde i Marseilles hvor hun holdt konserter, gjorde innspillinger og deltok i en rekke kulturelle begivenheter. I 2013 flyttet hun til Norge hvor hun blant annet har forelest for masterstudenter ved Norges musikkhøgskole og spilt på Kongsbergfestivalen, Mandaljazz, Melafestivalen, Motvind, Dype Åndedrag, Cosmopolite, Riksscenen og Kafé Hærverk blant en rekke andre steder. Sudeshna er også en mye brukt workshopleder i indisk klassisk musikk.

På Deichman vil hun spille fra sitt repertoar med utgangspunkt i alap, jor og jhala (indisk raga). Med seg har hun Tarun Kumar Chattopadhyay fra India på tabla. Les mer om Sudeshna på sudeshnasarod.com