27. april: Malika Makouf Rasmussen til Global @ Deichman

Publisert 01/04/19

Global Oslo Music fortsetter den suksessfulle serien konserter, foredrag og debatter på Deichman Hovedbiblioteket – Musikkavdelingen. Her presenterer skapende og utøvende kunstnere egne arbeider. Global @ Deichman er også et forum for foredrag og debatter hvor kunstnere og kulturarbeidere reflekterer rundt ulike kulturelle uttrykks vilkår og plass på den norske kunstscenen.

Etter å ha hatt besøk av Asta Busingye Lydersen, Thomas Talawa Prestø, Karl Seglem, Becaye Aw og Hannah Wozene Kvam, fortsetter vi serien med Malika Makouf Rasmussen, med vertskap av Hilde Ljøen.

Deichman Hovedbiblioteket – Musikkavdelingen / Arne Garborgs plass 4 /
Kl. 14’00-16’00 / Fri entré

Malika_Richard Baltauss
Malika Makouf Rasmussen / foto: Richard Baltauss


MUSIKK FRA HELE VERDEN – MUSIKK I VERDENSKLASSE

Det bor og arbeider fremragende skapende og utøvende kunstnere fra hele verden i Norge. Til musikkscenen har det i flere tiår strømmet utøvere av musikk med røtter i rike kulturer som har satt dype spor i musikkhistorien. Dette er musikere som sjelden får prestisjefylte oppdrag, portretteres lite i media, når i liten grad de store lytteflatene. De omtales ikke som «supermusikere», «superband», «de beste», slik man gjerne kan lese om deres norske kolleger, til tross for at svært mange av dem er utøvere i verdensklasse.

Denne problematikken er årsaken til at Malika Makouf Rasmussen startet konsertarrangør, kurator og kunstnernettverket Global Oslo Music i 2008. Å kuratere, produsere og profilere et bredt spekter av kunstneriske uttrykk, skapt av utøvere fra hele verden som i hovedsak bor og arbeider i Norge, har hele tiden vært den drivende kraften bak dette initiativet.

Ved å se nærmere på ulike strukturer som eksisterer i musikklivet, vil Malika i sitt innlegg problematisere musikkscenens utfordringer når det gjelder å likestille musikere som har innvandret til Norge med deres norske kolleger, så vel som å gi alle musikalske uttrykk samme status. Et problem hun mener ikke på langt nær er løst og som hindrer den norske musikkscenen i å bli rikere.

Konsert
Malika har invitert musikerne Javid Afsari Rad og Kaveh Mahmudiyan med seg til arrangementet. De vil fremføre klassisk persisk musikk, med komposisjoner skrevet av Javid i ”Dastgah Chahargah”, et musikalsk system der et sett regler setter rammen for melodilinjene, tilsvarende ”Modus” eller ”Raga” i indisk musikk.

Avslutningsvis intervjues Malika av litteraturviter og journalist Hilde Ljøen.

Malika Makouf Rasmussen er en prisbelønnet skapende og utøvende kunstner som skriver, produserer og utøver musikk. Hun har utgitt fire soloalbum samt skrevet musikk for en rekke artister, film og danse- og multimediaforestillinger. Hun har utstrakt konsertvirksomhet bak seg, som strekker seg over Afrika, Europa, USA og Midtøsten. Over en tiårsperiode har hun vært medlem av, og ledet, musikkutvalg i Norsk kulturråd og vært oppnevnt musikksakkyndig i Nordisk kulturfond. Som utdannet filosof foreleser hun i faget og publiserer artikler med særlig kulturpolitisk innhold. Malika flyttet i 2010 tilbake til Paris, der hun startet sin musikkarriere på 80-tallet. malikamakoufrasmussen.com

Javid Afsari Rad er en av verdens fremste utøvere av det klassiske persiske instrumentet santur. Født i byen Isfahan i Iran, ble Javid tidlig introdusert til “Radif” – det klassiske musikkrepertoaret fra Persia – av noen av de fremste læremestrene i Iran. I 1986 flyttet Javid til Norge hvor han studerte musikkvitenskap og komposisjon. Han holder konserter over hele verden, og som komponist har han skrevet musikk for en rekke sammenheng, deriblant på bestilling og for egne prosjekter i trio – og ensembleformat. javidafsarirad.com

images
Javid Afsari Rad / foto: Kamran Dolati

Kaveh Mahmudiyan er en fremragende musiker og komponist fra Iran, med slagverkinstrumentet tombak som hovedinstrument. Foruten å ha samarbeidet med svært toneangivende musikere, vokalister og komponister, har Mahmudiyan i flere år arbeidet aktivt med formidling av kurdisk og persisk musikk, blant annet ved Adem akademiet i Sveits. Kaveh skrev et verk på bestilling fra Global Oslo Music i 2018 og har publisert en rekke av sine komposisjoner med tittel “Stykker for Tombak”. web

maxresdefault
Kaveh Mahmudiyan

 

30. mars: Hannah Wozene Kvam til Global @ Deichman

Publisert 28/02/19

Global Oslo Music fortsetter serien med konserter, foredrag og debatter på Deichman Hovedbiblioteket – Musikkavdelingen. Her presenterer skapende og utøvende kunstnere egne arbeider. Global @ Deichman er også et forum for foredrag og debatter hvor kunstnere og kulturarbeidere reflekterer rundt ulike kulturelle uttrykks vilkår og plass på den norske kunstscenen.

I neste utgave presenterer vi artist, skribent og slampoet Hannah Wozene Kvam. Hun har jobbet som formidler i over 25 år og har lenge vært opptatt av det kulturelle mangfoldets positive bidrag, og utfordringer, til både kunstlivet og samfunnet.

Deichman Hovedbiblioteket – Musikkavdelingen / Arne Garborgs plass 4 /
Kl. 14’00-16’00 / Fri entré

53257526_505672876625503_4417586615141007360_o

Hannah ryddet nylig i papirene sine i forbindelse med flytting og fant der en anmeldelse datert 1995. Stykket hun var med i fikk slakt, men den sa også dette: Hannah er en farget skuespiller norsk teater bør merke seg. De bør kjenne sin besøkelsestid.

Dette vekket mange følelser, og det er disse følelsene du skal få ta del i sammen med henne når Global Oslo Music inviterer til samtale.

Med seg har hun Erik Holm. Trommeslager, DJ og produsent. Han er en av grunnleggerne av Jassbox Oslo og produsent for diverse artister. Erik har opp gjennom årene samarbeidet med Beady Belle, Bertine Zetlitz, Anne Grete Preus, Bobby Hughes Combination for å nevne noen.

Som trommeslager, DJ og produsent har han laget musikalske underlag for Hannahs slampoesi ved en rekke anledninger.

Etter slam-poesi og foredrag vil Hannah samtale med Deise Nunes.