29. august: Maria Lotus til Global @ Deichman

Publisert 28/07/20

GLOBAL @ DEICHMAN

Etter en pause på grunn av koronasituasjonen er vi svært glade for å kunne starte på høstutgaven av konsert- foredrag og debattserien Global @ Deichman i de nydelige, fine lokalene på Deichman Grünerløkka. Vi er i den anledning ikke minst stolte av å kunne by på et møte med en kunstner i særklasse, som alltid overrasker og inspirerer: Maria Lotus! Hun vil snakke om sitt kunstnerskap og presentere ny musikk, med seg har hun DJ og utøver, etterfulgt av et intervju og publikumssamtale ledet av Sheila Leoneli, produsent i Global Oslo Music.

Schous plass 10 / kl 14-16’00 / fri entré
9210

Maria Lotus er en mangfoldig, utøvende kunstner. Hun er pioner i sitt felt og startet sin dansekarriere hos Dancing-Youth, som var landets første Street/Hip-Hop-gruppe som ble startet i 1987. Hun har gjort flere musikaler og teateroppsetninger. Hun er frontvokalist i bandet Awesomnia og har vært å se på NRK Stjernekamp som både deltaker og mentor, i Beat For Beat, og fremført utallige konserter med sitt band og som soloartist både i og utenfor Norge. Hun har utgitt flere singler og videoer med bandet Awesomnia. I 2019 slapp hun sin første singel “Oppslukt av Flammer” fra sitt norske debutalbum som slippes høsten 2020.

NB!
På grunn av smittevernregler vil publikum på arrangementet registreres med navn og e-postadresse. Disse sletter etter 14 dager.

9. juli: Mariama Ndure @ Salt

Publisert 16/06/20

Det er med stor glede vi presenterer Mariama Ndure på Salt. Hun er nylig uteksaminert fra Musikkhøgskolen, der hun de siste årene har fordypet seg i blant annet sammenslåingen av afro-amerikanske stilarter med de gambiske mandinka-musikktradisjonene, som hun vil presentere et utdrag fra i lag med sine utøvere.

@ Salt – Langkaia 1 / kl. 21’00 / cc 250 – på grunn av smittevernstiltak må billetter forhåndskjøpes her

Mariama Ndure
Mariama Ndure

Med føttene i to helt forskjellige kulturer, viser Mariama Ndure sin rike kulturelle arv gjennom sammenfletting av lyd, kraftfull vokal og verdensrytmer. Mariama, som er født i Norge av gambiske foreldre, har på grunn av dem hatt nære bånd til sine vestafrikanske røtter. De tre siste årene har hun jobbet med en master i utøvende jazz og improvisert musikk.

Med sin ellers svært eurosentriske musikkbakgrunn bestemte Mariama seg for å dykke dypere ned i Gambias musikktradisjoner. Fra hun var svært ung, har hun vært tiltrukket av korainstrumentet (tilhørende tradisjonsmusikken til mandinka-folket), og da hun kom inn på Norges musikkhøgskole, begynte hun i lære hos koramusiker Sankung Jobarteh, noe som ble starten på et nytt kapittel i hennes musikalske reise. Hun dro også til Gambia hvor hun tok musikktimer og tok til seg mest mulig i løpet av den måneden hun tilbrakte der.

Da Mariama startet prosjektet sitt, hadde hun som utgangspunkt å lære seg sangene i den gambiske tradisjonen og så fremføre og spille dem inn på den etablerte måten, slik hun hadde lært. Men hun oppdaget tidlig i læringsprosessen de mange nyansene og personlige uttrykkene i musikernes fremføringer. Sangerne/instrumentalistene sang og spilte gjerne de samme sangene, men de gav dem sin egen sound og tilførte sine egne og familienes historier.

Etter hvert begynte hun å jobbe med Xander Crook og Ivan Blomqvist, et samarbeid basert på improvisasjoner. De greide å skape en sjangerhybrid med utgangspunkt i afroamerikanske stilarter, som hiphop, soul, jazz og rnb. Mariama var ikke bare interessert i å utforske «spoken words», men også hvordan få frem de klassiske gambiske sangene innenfor dette formatet.

 

26. juni: Sidiki Camara Group med plateslipp @ Salt

Publisert 28/05/20

26. juni slipper Global Sonics albumet Yafa med musikk og tekster fra et bestillingsverk Sidiki Camara skrev på oppdrag fra Global Oslo Music i anledning virksomhetens tiårsjubileum i 2018.

Etter en stille vår uten konserter på grunn av restriksjoner i forbindelse med koronaepidemien, er vi svært fornøyde med å kunne starte opp igjen. Gobal Oslo Music har den store gleden av å presentere Sidiki Camara Group, som kommer til Salt samme dag som Yafa slippes via Global Oslo Musics label Global Sonics.

@ Bazaar på Salt – Langkaia 1 / kl. 22’30 / cc 250/150 – forhåndskjøp billetter 

Sidiki CamaraSidiki Camara

Arbeidet med musikken og tekstene på Yafa er dypt inspirert av eldre musikktradisjoner fra Mali, Camaras hjemland, særlig de som fremføres og benyttes under dåp, bryllup og andre overgangsriter.

Musikken er i hovedsak skrevet for de tradisjonelle perkusjonsinstrumentene djembe, talking drum, calabass, balafon samt strengeinstrumentet n’goni, i kombinasjon med innslag av ulike instrumenter og vokal. Camara synger og spiller perkusjon og n’goni, med seg på albumet har han et knippe fremragende musikere som sammen med ham utgjør Sidiki Camara Group, samt gjestevokalister.

Sidiki Camara regnes som én av verdens ledende perkusjonister. Han har reist jorden rundt med mange store artister, deriblant Rokia Traore, Toumani Diabate,Boubacar Traore, Bill Frisells New Quartet, og også som soloperkusjonist med nasjonalballetten i Mali.

De som har fulgt Camaras karriere, kjenner ham som en dyktig skapende kunstner med flere albumutgivelser bak seg. Blant hans tidligere utgivelser finner vi soloalbumene Nakan (2015) og Ayou Wele (1997). Han er dessuten en mye brukt lærer i perkusjon og er grunnleggeren av det kulturelle utvekslingsprogrammet “Yankadi”.

SIDIKI CAMARA GROUP:
Sidiki Camara – N’goni, perkusjon, vokal
Bendik Hofseth – saksofon, vokal
Jacob Young – gitar, vokal
Audun Erlien – bass, vokal

(E) Sidiki Camara‘s new album Yafa to be released on our label Global Sonics on June 26. Camara and his band will be playing at SALT the same day. Don’t miss out on the opportunity to explore beautiful musical traditions from Mali, Camara’s homeland. The music on the album was commissioned by Global Oslo Music in celebration of it’s 10th Anniversary in 2018.

ON STAGE SIDIKI CAMARA GROUP:
Sidiki Camara (N’goni, percussion, small percussion)
Bendik Hofseth (sax, vocals)
Jacob Young (guitar, vocals)
Audun Erlien (bass, vocals)