25. oktober: Nytt verk fra Kaveh Mahmudiyan & Ahmad Al-Khatib

Publisert 15/08/23

Global Oslo Music presenterer “Studie for Tombak og Oud” – urfremføring.

Når duoen Kaveh Mahmudiyan og Ahmad Al-Khatib kommer til Oslo er det for å fremføre et nytt verk med tittelen “Studie for Tombak og Oud” bestilt av Global Oslo Music. Dette verket har opphav i et mesterlig møte mellom to av de fremste utøverne i verden på det iranske slagverkinstrumentet Tombak og Oud, strengeinstrumentet som har en sentral plass i klassisk arabisk musikk.

@ Deichman Grünerløkka, Schous plass 10 / kl. 19’00 / billetter forhåndskjøpes her

event_437664

Kaveh Mahmudiyan, som kom fra Iran til Fredrikstad i tenårene, har de siste årene jobbet seg opp til en plass blant mesterne på Tombak som vi kjenner fra iransk musikk. Ved siden av å studere instrumentet har han fordypet seg i rytmiske tradisjoner man finner innen denne musikken og som han har benyttet i sine komposisjoner. Særlig har han jobbet med Advar – et iransk musikalsk uttrykk som betyr “sirkel av rytmer”, som har utgangspunkt i en fast takt som moduleres i variasjoner av komplekse rytmer.

Etter at Mahmudiyan innledet et samarbeid med den palestinske utøveren av Oud, Ahmad Al-Khatib (bosatt i Sverige), som selv har klassiske arabisk musikk som spesialfelt og da særlig musikk fra Palestina, har de utviklet en musikalsk profil som kombinerer iranske og arabiske musikktradisjoner. Det er med dette som utgangspunkt ”Studie for Tombak og Oud” er skapt og er et fordypningsarbeid som tar i bruk Advarer, komponert i hovedsak for Tombak, men også i noen grad for rammetrommen Bendir for å få klanglig variasjon samt Oud.</div>

Ahmad Al-Khatibs repertoar – for Oud – har hatt mye palestinsk musikk som kilde til både nye tolkninger og egne komposisjoner. Musikken har røtter i klassisk arabiske tradisjoner og folkemusikk som Ataaba og Dal’ona fra regionen. Til en variasjon av Advarer er melodier, deriblant annet arabisk Maqam komponert for Oud til det nye verket. ”Studie for Tombak og Oud” er et møte mellom to utøvere som ikke bare gjennom verket knytter instrumenter, kjent fra ulike musikktradisjoner, sammen, men også tradisjoner som vil danne grunnlag for ny musikk. Vi lover en virtuos konsert!

NB! Duoen fremfører verket på Agora kulturkafe i Hønefoss 26. oktober og på Litteraturhuset I Fredrikstad 27. oktober.

Bestillingsverket er finansiert av Kulturrådet

30. september: Ruth Reese – The Black Rose

Publisert 01/07/23

Global Oslo Music og Lift Every Voice-LEV inviterer til en markering av sangeren, forfatteren og aktivisten Ruth Reese (10.03.1921-25.10.1990) med et musikalsk foredrag ved Michelle Tisdel m/ gjester og konsert med Kristin Asbjørnsen.

@ Universitetets aula, Karl Johans gt. 47 / kl. 19’00 / billetter forhåndskjøpes her

event_429324

Ruth Reese ble født i Hayneville, Alabama og bosatte seg i Norge på slutten av 1950-tallet. Hun hadde ikke bare en helt unik sangstemme, men også en dyp kunnskap om, og forståelse av, de afroamerikanske musikktradisjonene spirituals og gospel. Hennes kunstneriske arbeider og valg av materiale har stor verdi i seg selv, men kan også sees i nær tilknytning til hennes aktivisme. Hun var en pioner innen antirasistisk arbeid i Norge, og allerede i 1960 kåserte Reese om «rasehat og demokrati» til det norske publikum.

Interessen for arven etter Ruth Reese startet i 2020 da Global Oslo Music utga en digital versjon av soloplaten “Motherless Child” Reese ga ut i 1979. Sammen med Tisdel, som er initiativtaker til dokumentasjonsprosjektet Lift Every Voice (LEV), ønsket vi dessuten å re-aktualisere Reeses viktige samfunnsengasjement og belyse hennes arbeid med antirasisme. Tidligere upubslierte konsertopptak som Reese gjorde under blant annet Festspillene i Nord-Norge, i Gamlebyen kirke og Oslo konserthus blir dessuten publisert denne dagen.

Program:

I programmets første del presenterer sosialantropolog Michelle A. Tisdel performance-foredraget “Ruth Reese: La oss fortelle verden!”. Her benyttes tekster av Reese og musikk fra hennes tradisjonsrike repertoar, samt presenterer smakebiter fra en ny digital utstilling om Reese. Med seg på scenen har Tisdel
utøverne Morten Gunnar Larsen (flygel), Nosizwe Baqwa (vokal), Tracee Lewis Meyn (vokal) og Trina Bass Coleman (vokal).

Pause

Konserten “Spirituals” med Kristin Asbjørnsen
En som nettopp har båret musikkarven etter Reese er sangeren og komponisten Kristin Asbjørnsen, som var siste elev av Reese og arvet store deler av notematerialet hennes da Reese døde. Flere av sangene lærte Kristin direkte av Reese, og hennes nytolkninger og bearbeidelser av afroamerikanske spirituals resulterte i albumene “Wayfaring Stranger – a spiritual songbook” (2006) og “I’ll meet you in the morning” (2013).

Kristin Asbjørnsen vil denne kvelden fremføre spirituals i lag med Olav Torget (gitar) og Tord Gustavsen (flygel), to utøvere hun har samarbeidet nært med i mange år.
Lyd: Asle Karstad
Lys: Sindre Berntsen

Arrangementet presenteres i samarbeid med Universitetet i Oslo

Tiltaket er støttet av Black History Month Norway, Kulturrådet, Bufdir, Fritt Ord og Oslo kommune 

19. august: Olivier Hutman & Lamine Cissokho på Cafeteatret

Publisert 30/06/23
Dette er en sjelden anledning til å høre duoen som fortiden turnerer med musikk fra sitt nye album Double Skyline (2023).

Pianisten Olivier Hutman (Frankrike) og kora-spilleren Lamine Cissokho (Senegal/Sverige) ønsket med dette samarbeidet å konfrontere sine ulike kulturelle erfaringer gjennom en rik og grenseløs musikk.

@ Cafeteatret, Hollendergata 8 / kl. 20’00 / billetter forhåndskjøpes her

image

Her er musikktradisjoner fra henholdsvis Vest-Afrika og jazz, som musikerne er kjent for hver for seg, i en kombinasjon med moderne og åpne komposisjoner som både fornyer tradisjoner de jobber innenfor og samtidig kan unnslippe dem gjennom improvisasjon og eksperimentell tilnærming til musikken.

Dette er to musikere i verdensklasse som er travle på hver sin kant, men som likevel uten å blunke setter av tid til å møtes med stor vilje til å utforske uoppdaget musikalsk landskap. Vi lover en virtuos konsert!Hør duoen på Youtube
Hør albumet Double Skyline