24. februar: Kouame Sereba til Global @ Deichman

Publisert 30/01/24

Velkommen til Global @ Deichman i det nydelige biblioteket på Grünerløkka, der vi går tett på skapende og utøvende kunstnere gjennom levende musikk og samtaler.

Til den andre utgaven av Global @ Deichman 2024 har vi gleden av å invitere publikum til et nærmøte med en markant musiker som har preget det norske kulturlivet i 40 år.

@Deichman Grünerløkka, Schous plass 10 / kl. 14’00 / fri entré

Kouame Sereba-Foto by Ellen Stokland
Foto: Ellen Stokland

Kouame Sereba (født i Elfenbenskysten) er vokalist og multiinstrumentalist. Med utgangspunkt i musikktradisjoner fra sitt hjemland i Vest-Afrika har han som ingen andre trukket tråder mellom afrikansk og norsk folkemusikk, mellom jazz, barokk, moderne afrikansk pop og samtidsmusikk. Hans musikalske univers lar seg ikke minst høre på klassikeren “Frå Senegal til Setesdal” sammen med Kirsten Bråten Berg, Bjørgulv Straume og Solo Cissokho. Sereba har vist seg som en lydhør og svært kreativ musiker, både i samspill med andre utøvere – med vidt forskjellige musikalske ståsteder – og når han står alene på scenen. Med mange tusen skolekonserter har han dessuten begeistret flere generasjoner av barn i hele landet. I 2023 ble han tildelt Statens kunstnerstipend.

Til Global @ Deichman kommer Sereba med instrumenter, anekdoter og fortellinger fra en lang og formidabel karriere som fortsetter å berike et stort publikum. Samtalen med ham ledes av journalist Hilde Ljøen.

 

27. januar: Mattis Kleppen til Global @ Deichman

Publisert 15/12/23

Velkommen til Global @ Deichman i de fine lokalene på Deichman Grünerløkka der vi går tett på skapende og utøvende kunstnere.
Det er en glede å starte opp Global @ Deichman 2024 med Mattis Kleppen, en av landets fineste bassister. Her vil vi gå tett på hans musikk og virke som musiker.

@ Deichman Grünerløkka, Schous plass 10 / Kl. 14’00 / fri entré

mattis
Foto: Knut Utler

Kleppen spiller tradisjonell slåttemusikk fra Telemark, M´balax musikk fra Senegal og bluesmusikk solo på sin bassgitar, som låter både vart og utagerende, heftig og inkluderende. 
Han er kjent for å sette ulike musikksjangre sammen til en spennende gumbo, noe som kommer til uttrykk på hans fire kritikerroste album med Resjemheia og Folkelarmprisvinnende soloalbum ”Bassgitar” og ”Svartufsen”.

Mattis Kleppen har utøvende doktorgrad fra Jazzlinja på NTNU, har spilt og turnert i 30 ulike land og deltatt på oppunder 50 album i løpet av sin karriere. Musikksjangrene som er knytta til veldig ulike steder i verden går hånd i hånd, og noen ganger er det nesten som man er alle steder samtidig.

På Deichman vil publikum få historier fra Kleppens reiser, samt sagn om låter og slåtter som binder musikken han skal spille sammen og som gjør verden litt mindre. Han intervjues dessuten av journalist Hilde Ljøen.

 

 

 

 

19. januar: Urfremføring av Ivan Mazuzes nye verk “Penuka”

Publisert 17/11/23

Det er en stor glede å starte 2024 med urfremføringen av verket Penuka som er komponert av Ivan Mazuze på oppdrag fra Global Oslo Music. Med seg på scenen vil Mazuze ha et fremragende lag av musikere.

@ Cafeteatret, Hollendergaten 8 / Kl. 20’00 / Billetter forhåndskjøpes her

409587040_328427779951090_6192994038102123892_n

 

Da Ivan Mazuze kom til Norge fra Mosambik i 2009 hadde han allerede markert seg på den internasjonale musikkscenen som en virtuos saksofonist. Det tok ikke lang tid etter at han kom til landet før han hadde funnet seg en plass i toppsjiktet blant utøvere, ikke minst ved hjelp av flere kritikerroste albumutgivelser med sin egen musikk og turnevirksomhet. Mazuzes styrke som saksofonist og komponist ligger i hans elegante og lekne tone samt en utadvendt musikalsk energi, hans musikk har røtter dypt forankret i afrikanske tradisjoner ofte beskrevet som verdensjazz, fusion eller afrikansk jazz.

Bestillingsverk: Penuka
“Penuka” er et utrykk på det afrikanske språket xichangana som betyr å “avdekke” og som har gitt navnet til verket Global Oslo Music bestilte fra Mazuze. Til grunn for dette har han forsket i tradisjoner som strekker seg fra det sørlige til det nordlige Afrika, som han har uttrykt stor interesse for. Spørsmålet vi stilte i denne sammenheng var hvilke kulturelle nyanser som kan avdekkes i tradisjoner som blant annet gnawamusikken (Marokko/Maghreb) og indiske Qawwalli, stilarter man nettopp finner spor av i Mosambik og som “Penuka” gir svar på. Vi lover musikk i særklasse!

På scenen:

Ivan Mazuze – saksofoner
Guy Sion – saksofoner og tverrfløyte
Mariama Ndure: vokal
Olav Torget – gitar, ngoni
Jørn Øien – piano, Keyboards
Per Mathisen – bass
Raciel Torres – trommer
Jai Shankar – tablas

Gjester:
Reshail Mansoor – vokal
Rohini Sahajpal
Laaouam Khalid
Othman Hmimar

Verket er finansiert av Kulturrådet