May 27: Global Nights presents new commissioned works; Kaveh Mahmudiyan, Oddrun Lilja & Lajla Storli

Publisert 26/04/18

GLOBAL OSLO MUSIC PRESENTERER SEKS NYE BESTILLINGSVERK UNDER GLOBAL NIGHTS

Global Oslo Music fyller ti år og benytter anledningen gjennom hele 2018 til å lansere nye kunstfaglige prosjekter for å profilere fremragende kunstnere fra hele verden som en del av feiringen. Seks nye bestillingsverk inngår i denne satsingen, der komponistene har fått i oppdrag å forske i møter mellom ulike kulturelle uttrykk og teknikker. 
Verkene har urpremierer under Global Oslo Musics årlige festival Global Nights 25.-27. mai. Dørene åpner 20’00 – billetter kr. 200.- Forhåndsbestilling. Velkommen!

(E) We continue celebrating our 10th anniversary with 6 new commissioned works by outstanding composers, to premiere at our annual festival Global Nights on May 25-27. Door opens at 8 pm – cc 200.- Buy tickets. Welcome!

30629374_316727545520038_6769011730015059968_o

Søndag 27. mai fremføres verk av Kaveh Mahmudiyan, Oddrun Lilja og Lajla Storli. Etter hver konsert har vi en samtale med komponistene om det kreative arbeidet bak verkene. 

KAVEH MAHMUDIYAN
Med dette verket blir vi introdusert for eldgamle tradisjoner fra Iran, der musikken komponeres for de tradisjonelle instrumentene tombak (trommer). Rent tematisk har Mahmudiyan benyttet “edvar”, et iransk musikalsk uttrykk som betyr “sirkel av rytmer”; med utgangspunkt i en fast takt utforsker han et rikt spekter av rytmer og teknikker. Verket fremføres av Mahmudiyan sammen med Pedram Khavarzamini, begge på tombak, og Javid Afsari Rad på santur. 

ODDRUN LILJA / LAJLA STORLI
Med en klar tanke om at tradisjonsmusikk representerer en tidløs kunnskap som tåler nytolkning har Oddrun Lilja og Lajla Storli fordypet seg i norsk og islandsk folkemusikk som utgangspunkt for sitt nye verk ”Kvöldvaka”. I dette tematiseres det mirakuløse i det menneskelige, i tonene og i naturen vi omgir oss med. 
Verket fremføres av Oddrun Lilja (gitar, vokal), Lajla Storli (vokal, hardingfele), Jo Fougner Skaansar (kontrabass, vokal) og Jan Kadereit (trommer, vokal). ​

Kurator: Malika Makouf Rasmussen

KAVEH MAHMUDIYAN
Kaveh Mahmudiyan er en norsk-iransk perkusjonist, med det tradisjonelle iranske slagverkinstrumentet tombak som hovedinstrument. Han har samarbeidet og spilt sammen med mange toneangivende musikere, komponister og vokalister både nasjonalt og internasjonalt på en rekke prestisjefulle og internasjonalt respekterte festivaler og konserter.

Blant samarbeidspartnere finner vi Bugge Wesseltoft og de verdenskjente iranske musikerene Javid Afsari Rad og Hamid Motebassem. Som utøver jobber Mahmudiyan for det meste innenfor musikalske sjangere som jazz og iransk tradisjonell musikk og komponerer dessuten mye for tombak.
Mahmudiyan er høyt respektert for sin unike evne til å bringe ulike tonespråk og rytmer sammen.

30715927_317562725436520_3850872032690438144_n


ODDRUN LILJA / LAJLA STORLI
En verdensvant jazzmusikers møte med en tradisjonsbærer fra vestlandet. Sammen har de besøkt sine røtter på Island og i Hardanger for å fordype seg i den lokale folkemusikken. Bestillingsverket Kvöldvaka er klangen av natur og kultur, tradisjon og øyeblikksmusikk, Island og Hardanger, her og nå.

Oddrun Lilja er en allsidig og nyskapende gitarist, vokalist og komponist fra Oslo. Hun har spilt konserter verden rundt og samarbeidet med mange store navn innen jazz- og folkemusikk, deriblant sitarvirtuos Ashraf Sharif Khan fra Pakistan, gnawamester Zakaria Houaoura fra Marokko og Bugge Wesseltoft. Hun er for tiden aktuell med bandene LILJA og Moksha, som ga ut sitt debutalbum “The Beauty of an Arbitrary Moment” på Jazzland Recordings i 2016.

Lajla Storli er en anerkjent norsk folkemusiker fra Hardanger, og er kjent for sin allsidighet og nære formidlingsevne. Hun er en av landets fremste folkesangere og har turnert inn- og utland som kveder og hardingfelespiller. Hennes viktigste læremester er Knut Hamre, som hun ser på som et livslangt lærer/elev forhold.
Sommeren 2013 kom debutplata “Møya som drøymde”, med middelalderballader og slåttemusikk fra Hardanger og Voss. Platen høstet svært god kritikk og oppmerksomhet i ulike medier.

Verket de fremfører har fått tittel “Kvöldvaka”, på scenen:
Oddrun Lilja Jonsdottir: Gitar, vokal og komposisjon
Lajla Storli: Vokal, hardingfele og komposisjon
Jo Fougner Skaansar: Kontrabass og vokal
Jan Kadereit: Trommer og vokal ​

30709531_317562592103200_1320579774959058944_o