28.-31. mai: Global Nights

Publisert 12/04/25

VELKOMMEN TIL ÅRETS GLOBAL NIGHTS!

Global Nights er Global Oslo Musics årlige festival der i hovedsak nye produksjoner presenteres.

28. mai kl. 20’00 @Melahuset: Sidsel Walstad & Ibou Cissokho – albumslipp / billetter kjøpes her

Når vi åpner dørene til årets Global Nights er det for å presentere “Tamoo” – debutalbumet til duoen Sidsel Walstad og Ibou Cissokho som slippes samme dag.

Sidsel Walstad (harpe) og Ibou Cissokho (kora, vokal) ble introdusert for hverandre da de ble invitert til Global Oslo Musics podkastserie “Kunstnere møter kunstnere” i 2022. Møtet mellom dem avdekket to vidt forskjellige musikalske verdener de delte raust fra om blant annet sine instrumenter, musikalske profiler og karrierer samt at de spilte for hverandre. Det ble et særdeles varmt møte som endte med et ønske om et samarbeid. Global Oslo Music bestilte derfor ny musikk av Ibou, som har skrevet mye musikk til egne prosjekter, for duoen og som resulterte i verket “Strengelek for harpe og kora”, arrangert av Sindre Hotvedt. At samarbeidet skulle bli en suksses var vi ikke i tvil om, nå foreligger musikken i albumformat og har fått tittelen “Tamoo” som betyr “reise” på Wolof.

image

Sidsel Walstad er en klassisk harpist, men har også et ben innen pop, rock og annen rytmisk musikk med ikke minst sine elektriske harper. Oppvokst i Senegal er Ibou Cissokhos musikk forankret i særlig tradisjoner fra Vest-Afrika, gjerne med heptatonisk eller pentatonisk skala og polyrytmikk, og han blander inn elementer av blant annet blues og pop. Der koraen gjerne spiller rundt melodilinjene, lar han på “Tamoo” instrumentet veves sammen med harpen gjennom melodier, ornamenteringer og rytmefigurer i samspill med Walstad.
Albumet er innspilt og ferdigstilt av Jock Loveband i Urban Sound Studios og produsert av Sindre Hotvedt. Global Sonics slipper albumet samme dag som vi inviterer til releasekonsert på Melahuset. Med seg har duoen en av verdens ledende perkusjonister, Sidiki Camara, som også har medvirket på innspillingen.

Sidsel Walstad
Som utøver av klassisk harpe har Walstad blant vært ansatt som soloharpist i Den Norske Operas Orkester, en plass hun i dag besitter i Kringkastingsorkesteret. Hun spiller også elektrisk harpe, som hun har gjort seg bemerket for gjennom blant annet flere soloprosjekter. Hun er også ofte å se sammen med artister og band i forskjellige sammenheng, her finner vi blant andre Karpe, Ne-Yo, Secret Garden og Terje Isungset. Walstad har også medvirket på en rekke innspillinger, blant annet som solist med Kringkastingsorkesteret samt gitt ut soloalbum.

Ibou Cissokho
Som sønn av den kjente grioten (navn på musikere og historiefortellere vi kjenner fra Vest-Afrika) og koraspilleren Solo Cissokho, har Ibou Cissokho en viktig arv å tradere videre som vi ikke minst kan høre på “Tamoo”. Etter at han flyttet til Norge har han funnet seg en plass i toppsjiktet blant utøvere med instrumentet sitt. Han har samarbeidet med blant andre Carpe, Solo Diarra, Trondheim World Music Ensemble, Mattis Kleppen og Queendom.

Sidiki Camara
Camara har verdensomspennende turneer bak seg, deriblant med Bill Frisell, Sacred Steel, Rokia Traore, Keita & Sewa Kan og Nasjonalballetten i Mali. Han har sitt eget band, Sidiki Camara Group, og har i Norge jobbet i lag med en rekke artister og ensembler som sessionmusiker. I fjor mottok han Spellemannprisen for albumet “Return To the Traditions”, utgitt av Global Sonics med musikk bestilt av Global Oslo Music.

Utgivelsen er støttet av Kulturrådet.

30. mai kl. 19’00 @Melahuset: Sudeshna Bhattacharya & Somnath Roy – urfremføring / billetter kjøpes her

Når duoen Sudeshna Bhattacharya og Somnath Roy er tilbake i Oslo er det for å urfremføre “Le printemps”, bestilt av Global Oslo Music.

Å bestille ny musikk av fremragende kunstnere har blitt en av Global Oslo Musics hovedvirksomhet. Denne bestillingen gikk til Sudeshna Bhattacharya for duoen hun har sammen med Somnath Roy. De debuterte for et norsk publikum under Global Nights i 2023. For første gang kunne man oppleve duoen som spiller indisk klassisk musikk på sarod fra Nord-India og ghatam fra Sør-India, to instrumenter man sjelden hører sammen.

image

Bhattacharya bosatte seg i Norge etter over 10 år i Frankrike (2001-2013) dit hun var invitert av det franske kulturdepartementet som musiker og kulturarbeider. Etter at hun kom til Norge har hun etablert seg som en av landets ledende instruktør i, og utøver av, klassisk indisk musikk. Hun har særlig gjort seg kjent for å utvikle og kombinere ulike musikktradisjoner fra hjemlandet.

Bhattacharyas instrument sarod er, ved siden av sitar, et av de vanligste strengeinstrumentene innen hindustansk musikk. I motsetning til sitar har sarod ikke bånd og spilles med et plekter laget av skallet fra en kokosnøtt. Roy spiller ghatam, en modifisert vannbeholder og det eldste perkusjonsinstrumentet i indisk klassisk musikk (over 5000 år gammelt).

I India finnes to tradisjoner innen indisk klassisk musikk som er hindustansk musikk fra Nord-India og karnatisk musikk fra Sør-India. Bhattacharya og Roy skal være de første som fusjonerer disse to tradisjonene. Hindustansk og karnatisk musikk har både likheter og forskjeller; de har samme opphav og uttrykker begge ni forskjellige stemninger eller følelser. Forenklet oversatt er disse: Erotisk kjærlighet, glede, empati, energisk kraft, heltemot, frykt, avsky, å være imponert og å føle harmoni, som alle påvirker ulike deler av kroppen og sinnet.

Fremføring av musikkstykkene (ragaene) er knyttet til bestemte tidspunkt på døgnet og en årstid i hindustansk musikk, dette eksisterer imidlertid ikke i karnatisk musikk. Improvisasjon har større betydning i hindustansk musikk, mens komposisjon har større betydning i karnatisk musikk. I hindustansk musikk har ragaene en mye lengre intro (Alap) før perkusjon kommer inn enn i karnatisk musikk.

Denne unike kombinasjonen av musikktradisjoner var opphavet til at Global Oslo Music ønsket å bestille et verk for duoen. Bhattacharya har i denne sammenheng forsket i ulike teknikker som tilfører de to tradisjonene nye tolkninger. Publikum vil kunne oppleve en helt ny tilnærming til de ni ulike «stemningene» som ligger til grunn for ragaene. Ved siden av duoen Bhattacharya & Roy er Shervin Bukhari invitert på instrumentet tanpura til urfremføringen.

Sudeshna Bhattacharya
Bhattacharya har vært elev av verdens største sarodmaestro, legenden Ustad Amjad Ali Khan. I 2003 inviterte det franske kulturdepartementet henne til Frankrike og tilbød henne en tiårs kontrakt. Hun bodde i Marseilles hvor hun holdt konserter og workshops i inn- og utland, deltok på innspillinger og kulturelle begivenheter. Etter oppholdet i Frankrike flyttet Bhattacharya til Norge i 2013. Her foreleste hun for masterstudenter ved Norges musikkhøgskole og har dessuten hatt utbredt konsertvirksomhet, blant annet på Kongsbergfestivalen, Mandaljazz, Melafestivalen, Motvind, Dype Åndedrag, Cosmopolite, Riksscenen, Kafé Hærverk og Global @ Deichman i regi av Global Oslo Music.

Somnath Roy
Roy medvirket på det Grammy-nominerte albumet “Om Namah Narayana” (2010). Han har spilt på prestisjetunge festivaler i India, turnert over hele verden samt jobbet for den bengalske filmindustrien med legendariske filmregissører som Rituparno Ghosh.

Shervin Bukhari 
Shervins hovedinstrument er den indiske fløyten bansuri som han studerer under Sudeshna Bhattacharya. I den senere tid har han også akkompagnert Sudeshna på tanpura. Til daglig er Shervin stipendiat på OsloMet Storbyuniversitet.

Verket er finansiert av Det norske komponistfond.

30. mai kl. 21’00 @Cafetearet: Adama Barry & Øyonn Groven Myhren – urfremføring / billetter kjøpes her

Tredje dagen inn i festivalen inviterer vi til urfremføringen av et nytt verk av Adama Barry, bestilt av Global Oslo Music. I dette har Barry fordypet seg i fulanitradisjoner fra
Burkina Faso, sitt hjemland, og kombinerer disse med norsk folkemusikk.

image

Utøvende og skapende kunstner innen musikk, scenekunster, danser og instrumentmaker som lager og dekorerer egne tradisjonelle instrumenter: Fulani Adama Barry er en sjelden stemme på den norske musikkscenen fra Burkina Faso som gjennom hele sin karriere har jobbet med fulanimusikk fra hjemlandet, hvis mange tradisjoner innen sjangeren er i ferd med å gå tapt på grunn av samfunnsendringer og levesett. Eldre musikktradisjoner som er tradert fra generasjoner til generasjoner i århundrer mister forfeste. Dette er bakgrunnen for at vi ønsket å bestille et verk av Adama Barry, som har gjort det til en hovedoppgave å ivareta samt utvikle fulanimusikk. Verket har fått navnet “Nawaavi”, som på Barrys morsspråk fulah betyr “alt er mulig”.

Oppdraget Barry fikk var å fordype seg ytterligere i fulanitradisjoner og samtidig bryte nytt terreng. Til dette verket ønsket han derfor å kombinere fulanimusikk med norsk folkemusikk, med vekt på blant annet kveding som kan gi en ny dybde til fulanitradisjoner. Hans egne instrumenter – douliarou og serendou (fløyter) og hoddou og djourken (strengeinstrumenter) – kombineres her sammen med seljefløyte og norsk lyre som spilles av Øyonn Groven Myhren – en fremragende utøver som behersker både kveding og instrumentene Barry ønsket for denne musikken og som også har bidratt med arrangeringen av verket.

Adama Barry
Multikunstner og multiinstrumentalist Adama Barry skaper musikk med røtter i Fulanitradisjoner som han vokste opp med i sitt hjemland Burkina Faso. Han har vunnet Grand Prix de la Semaine Nationale de Burkina (en biennale) 3 ganger på rad som solofløytist. Den samme prisen har han også mottatt for sitt arbeid som danser, koreograf, musiker og komponist, og som medlem av gruppen Ceni. I 2021 mottok han Oslo kommunes musikerstipend.

Barry jobbet i en periode i Radio Nationale de Burkina og Theatre de la Fraternité der han fikk utdanning og arbeidserfaring innen musikk for film og teater. I den samme radioen hadde han i 8 år et eget fortellerprogram på Fulani. Han har gitt ut 3 album, leder blant annet sitt eget band – Adama Barry Group – og startet i 2000 musikk- og scenekunstgruppen Deoran («gjensidig forståelse» på Fulani) i samarbeid med Anneke Bjørgum.

Øyonn Groven Myhren
Myhren er en norsk komponist, folkemusiker og kveder, samt lyre- og seljefløytespiller. Hun har et allsidig repertoar, med ballader som spesialitet. Hun lærte kveding først av sin mor, Dagne Groven Myhren, og er dessutan barnebarn av Eivind Groven. Hun fikk senere en læremester i Hagny Huso fra Vinje, som ble musikalsk «fadder» for henne i sammenheng med tildelingen av Sagaprisen i 1996. Hun tok i 1998–2000 toårig kvederutdanning ved Ole Bull Akademiet på Voss, og har i tillegg studert ved Riksteaterets elevskole, samt etnologi og folkloristikk ved Universitetet i Oslo.

Groven Myhren har en rekke musikkutgivelser bak seg, blant annet i samarbeid med Anne Hytta, SISU Percussion Ensemble og med gruppen Dvergmål.

Verket er finansiert av Kulturrådet.

30. mai kl. 23’00 @Dattera til Hagen: Nasim aka Daeva & Nawara Alnaddaf – 1001 Sound / cc. 150.- kjøpes i døren

1001 Sound: Én natt, tusen lyder – én reise uten grenser
IIngen Global Nights uten club, med Djs og musikere som finner sammen for å skape det beste av clubmusikk. Fredag under festivalen slår vi oss sammen med 1001 Sound – et månedlig konsept som holder til på Dattera til Hagen. På scenen: Nawara Alnaddaf og Nasim aka Daeva.

image

1001 Sound, kurert av Daeva i samarbeid med Apropos Booking, inviterer Oslos mest spennende DJs og musikere til å skape et globalt lydspor som tar deg med fra Damaskus og Beirut til Dakar, Kairo til Mogadishu, fra Bogotá gjennom Sápmi og Delhi, helt til kysten ved Persiabukta – med stopp i Kurdistan og Omdurman – alt i et sømløst møte mellom dans og verdensmusikk.

Nawara Alnaddaf 
Alnaddaf er en syrisk-norsk sanger, komponist og oudspiller, kjent for sin unike blanding av arabiske tradisjoner og moderne uttrykk. Gjennom sin musikk forener hun røtter fra Midtøsten med nye impulser fra verden forøvrig. Med emosjonell vokal, fengslende oudspill og improvisasjon, skaper Nawar musikk som forteller historier om lengsel, håp og kulturmøter.
Nawara har opptrådt på internasjonale festivaler som Oslo World, Førdefestivalen, Amman Jazz Festival og Vill Vill Vest, og gjennomført en turné med sin egen musikk i Tyskland. Hun har komponert musikk til dokumentarfilmen “Baghdad on Fire”, som har blitt vist på blant annet NRK og Al Jazeera, og laget åpningsmusikken til NRK-programmet “Festen etter Fasten”. Med et sterkt engasjement for å bygge broer mellom kulturer, bruker Nawar musikken som et kraftfullt uttrykk for solidaritet og menneskelighet.

Nasim aka Daeva 
Også kjent som Daeva, er en Oslo-basert DJ og kunstner, født og oppvokst i Teheran. For henne reiser rytmer som mennesker – de bærer historier, har røtter, og møtes for å skape nye uttrykk. Som DJ søker hun etter broene musikken bygger – der fjerne lyder møtes og danser sammen.
Siden 2004 har hun vært en tydelig stemme på Oslos klubbscene og spilt på festivaler over hele landet, med opptredener på blant annet Cosmopolite, Blå, Riksscenen, Nasjonalmuseet, Telemarkfestivalen og Oslo Pride. Hun står også bak det månedlige klubbkonseptet 1001 Sound på Dattera til Hagen, et lyd- og bevegelseseventyr som krysser kontinenter og forbinder verdener.

31. mai kl. 13’00 @Deichman Tøyen: Safaa Al-Saadi – trommekurs for barn og unge

Når vi inviterer til “Dom Tek”, er det et trommeverksted for barn og unge som er ledet av Safaa Al-Saadi. Med utgangspunkt i arabisk musikk, og Safaas egne sanger og komposisjoner, lærer deltakerne enkle og grunnleggende rytmer, de leker med ord og språk, og i kjent stil blander Safaa alltid inn mye tull og tøys og godt humør.

image

På arabisk kalles tromme for darbuka, table eller dumbok. Safaa har med trommer til alle som har lyst til å prøve. Her lærer man ulike taktarter, raske og langsomme bevegelser og teknikker knyttet til håndstillinger og bruk av fingre for å variere i klang på trommene. Dette anvendes på sanger, ikke minst “Tik tik matematikk”, der barna tramper, danser og beveger seg mens de synger, som Safaa lover skaper god stemning og mye latter.

Safaa Al-Saadi
Al-Saadi er en anerkjent musiker og komponist fra Mesopotamia i Irak, men har bodd mange år i Norge. Med 100 trommer i bagasjen reiser han land og strand rundt for å spre gode opplevelser og musikk full av energi og lengsel. Om hans trommekurs sies det at alle som deltar glemmer både tid og sted – og hvor de kommer fra.


31. mai kl. 14’00 @Deichman Tøyen: Sattar Al-Saadi – et nærmøte med kunstneren / fri entré

Global Oslo Music har i mange år invitert kunstnere til samtaler som er åpne for publikum. I disse “nærmøtene” forteller gjestene om oppvekst, kulturell bakgrunn, karrierevalg, om sine instrumenter, tilnærming til ulike musikksjangre, om komposisjonsarbeid – og annet de ønsker å dele, dessuten med smakebiter fra eget repertoar. Til denne utgaven har vi invitert en fremragende musiker som i mange år har turnert verden rundt med sine instrumenter.

image

Sattar Al-Saadi
Al-Saadi fra Irak, utdannet ved University of Baghdad, er en ledende perkusjonist med over 42 års erfaring innen verdensmusikk som komponist og utøver, samt som instruktør blant annet ved konservatoriet i Amsterdam. Som kunstner har han fått anerkjennelse av Museum of Humanity i Haag, hvor han bor. Han har samarbeidet med arabiske toppartister og store europeiske orkestre, og jobber også som poet og forfatter.

Som norgesvenn er Al-Saadi ofte å se på norske scener, gjerne ved siden av sin bror, Safaa Al-Saadi (musiker, komponist), sist med ensemblet Ellayali da de på Sentralen i mars urfremførte verket “Fredsbrev fra Ellayali / A letter of peace from Ellayali” bestilt av Global Oslo Music.

31. mai kl. 23’00 @Dattera til Hagen: Dominic Reuben, Daudi Siroiney, Jah Ark Manifest Sound & Jahwell – Roots & Beats / cc 150.- kjøpes i døren

Ingen Global Nights uten club, med Djs og musikere som finner sammen for å skape det beste av clubmusikk. Vi runder av årets utgave med en duo som garantert vil få deg i gang på gulvet – musikken og atmosfæren de skaper har gjort nettopp dansing uimotståelig.

Roots & Beats
Dette er moderne reggae og dancehallrytmer med liveperkusjon, lydeffekter og vokaler som skaper en unik klubbkveld med ekstra god stemning!
Dominic Reuben er velkjent for de som er interessert i reggae i Norge, og sørger alltid for at dansegulvet aldri står stille. Sammen med ham har vi Daudi Siroiney denne kvelden, en talentfull perkusjonist kjent for sitt samarbeid med blant andre Admiral P. 
Duoen skaper en unik og inspirerende atmosfære som garanterer det beste innen reggae og dancehall, mye dansing, smil og gode vibber. More Fyah!

image

Jah Ark Manifest Sound er fremdeles nordens offisielle “Champion Sound”.
Jah Ark Manifest har vært en viktig aktør innen reggae i Oslo siden 1999. Konseptet har bygget seg opp et solid rykte som leverandør av ektefølt live reggaemusikk. Hele crewet kommer til Dattera for å skru opp temperaturen!

Jahwell er en lovende reggaeartist fra Oslo som har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Han er kjent for sine fengende melodier og meningsfulle tekster som ofte tar for seg temaer som kjærlighet, håp og samfunnsutfordringer. Jahwell har opptrådt på flere lokale scener og festivaler, og har bygget seg opp en lojal fanbase i Norge.