20. desember: Rohini Sahajpal til Global Jul @ Deichman

Publisert 20/11/19

Til den siste dagen i konsertserien i det gamle, fine biblioteket på Grünerløkka oppunder jul, har vi invitert Rohini Sahajpal, en av landets få utøvere av det indiske tradisjonelle instrumentet sitar, som har gjort seg bemerket for sin tolkning av indisk ragamusikk.

@ Deichman Grünerløkka, Schous plass 10 / kl. 14’00 / fri entré

Rohini

En raga er bygget over bestemte noter i en skala. Hver raga har sin egen essens, som utøveren skal forsøke å få fatt i og uttrykke. På biblioteket presenteres Sahajpal ragaen “Shudh Sarang”.

Sahajpal er født og oppvokst i en indisk, musikalsk, familie i Solbergelva. Hennes far er fiolinist, som brakte med seg musikktradisjoner fra sin egen familie i India. Savnet etter det musikalske miljøet fra sitt hjemland gav ham ønsket om å undervise sine tre barn i indisk musikk, til tross for at det enda ikke eksisterte noe miljø for denne musikken i Norge.

Senere skulle Rohini Sahajpal få muligheten til å være utøver i en rekke sammenheng, store og små, nasjonale og internasjonale, siden hun vakte oppsikt med det enda ukjente instrumentet sitar som hun gjorde ettertraktet. Disse sammenhengene åpnet opp for at hun kunne utvikle seg innen indiske musikktradisjoner hun ellers ikke kunne ha forestilt seg.

Musikk som hobby tok for Sahajpal en ny vending da hun møtte den legendariske indiske klassiske musikeren Pandit Hariprasad Chaurasia, som ble en stor inspirasjon og som oppmuntret henne til å utvikle seg som utøver. Hun fulgte opp med å gå i lære hos ham på musikkonservatoriet i Rotterdam, Nederland og i Mumbai, India. Til Deichman kommer hun rett fra India fra et nytt møte med Chaurasia. Med seg har hun sin far, Shri Lal, på tablas.