09. juni: Global Nights presenterer Inger Hannisdal – urfremføring

Publisert 28/05/21

Konsertarrangør, kurator og kunstnernettverket Global Oslo Music, har siden 2008 profilert og samarbeidet med fremragende skapende og utøvende kunstnere med røtter i kulturer fra hele verden. Der løpende konserter gjennom året presenterer et variert program, har virksomhetens årlige festival Global Nights, som normalt avvikles i mai, et særlig fokus på å presentere nye arbeider. Presentasjon av nye verk og konsepter der kunstnere føres sammen i nye konstellasjoner utgjør en viktig del av dette. På grunn av restriksjoner rundt koronaepidemien, er arrangementer under Global Nights i år spredd utover sommeren og høsten.

@ Melahuset, Mariboesgate 8 / kl. 20’00 / billetter forhåndskjøpes her

Theme 4_Inger Hannisdal

INGER HANNISDAL fra Oslo er en allsidig fiolinist og multiinstrumentalist. Hun studerte arabisk musikk ved Université Antonine i Libanon etter først å ha tatt Midtøsten- og Middelhavsstudier ved Sciences Po i Paris.
I Libanon var hun medlem av Assa’aleek, en populær syrisk folkemusikkgruppe, samt diverse qudud halebiyeh og muwashahat al andulusie-ensembler. I tillegg til fiolin spiller hun flere tradisjonelle instrumenter innen folke- og verdensmusikk, som strengeinstrumentene rababa, kemenche og ribab.Til Global Nights kommer hun med nyskrevet musikk, der arabisk maqam møter norsk folkemusikk – som brytes mot improvisasjonsmusikk – og hvem vet hva annet? Dette er altså urfremføringen av en samling låter skrevet av Inger da hun kom hjem til Oslo etter nesten et tiår i Libanon og Frankrike. Musikken er en blanding av inntrykk fra tre vidt forskjellige steder: maqam fra Midtøsten, nordafrikansk gnawa- og shaabi-musikk fra multikulturelle Paris samt klanger fra egen oppvekst i Norge.

Hun sier selv om musikken hun skaper: Det startet som et eksperiment i å oversette musikalske referanser fra Midtøsten til norsk. I prosessen oppdaget jeg at mange av elementene, som er så typiske for arabisk musikk, allerede også finnes i norsk folkemusikk – både rytmisk og melodisk. Det er moder som ligner hverandre, særlig i bruken av kvarttoner og asymmetrisk takt. Dette knippet nye låter utforsker nettopp disse likhetstrekkene.

Over de siste århundrene er det temperert intonasjon som har fått etablere seg som normen i Europa. Dermed går vi glipp av en hel verden av toner som ligger mellom de tolv tangentene i oktaven på pianoet. Musikken vi skal spille, er derfor en del av en bevegelse for å finne tilbake til nettopp disse tonene og utforske uttrykk, melodier og følelser som får komme fram når de blir tatt i bruk. Som Johnny Farraj og Sami Abu Shumays skriver i «Inside Arabic Music»: – Fra perspektivet til en arabisk maqam er det faktisk den tempererte skalaen som er mikrotonal.

På scenen:

Inger Hannisdal – fiolin
Michaela Antálova – trommer
Adrian Myhr – kontrabass
Trygve Seim – saksofoner og
Frode Haltli – mikrotonalt trekkspill

Hannisdal har mottatt støtte fra Norsk kulturråd til komponeringen.

NB! Personopplysninger som må oppgis ved kjøp, i henhold til krav om evt. smittesporing, blir slettet etter fjorten dager.