25. mai: Urfremføring av “ZxO” med ZxO under Global Nights

Publisert 15/04/23

Velkommen til Global Nights 2023!

Denne urfremføringen introduserer et helt fersk samarbeid mellom to svært spennende komponister og utøvere, Zayka og Ombeline Chardes.

@ Jaeger, Grensen 9 / kl. 21’00 / billetter kr. 240 forhåndskjøpes her

1_fb event - Ombeline Chardes & Zayka

Det var etter å ha opplevd Zayka under vår årlige festival Global Nights i mai 2022 at musiker og komponist Ombeline Chardes uttrykte et ønske om et samarbeid med ham. Det var særlig Zaykas eksperimentering med trombone og elektronikk Ombeline fant interessant. Selv forsker hun mye i ulike klanger gjennom blant annet bruk av strykere, blåsere og rytmeseksjoner i kombinasjon med elektriske instrumenter og vokal. Nå ønsket hun å fordype seg i muligheter som elektronikk åpner for. 

Global Oslo Music bestilte derfor et verk av Ombeline for duoen. Både verket og duoen har fått navnet ZxO. Hun har komponert verket med utgangspunkt i nettopp blandingen av strykere, nærmere bestemt fiolin og bratsj, som hun selv spiller, og Zaykas trombone og elektronikk. Ombeline legger vekt på at musikken i ZxO skal være kompleks og organisk; kompleks fordi arrangementene vil trekke på teknikker og tradisjoner vi kjenner fra klassisk musikk med melodier, harmonier og kontrapunkt, organisk fordi instrumenter og elektroniske elementer skal veves sammen til et helhetlig uttrykk.

Den andre halvdelen av konserten har musikk komponert av Zaykader han har fordypet seg i elektronikk og beats.

Ombeline CHARDES er en multiinstrumentalist med fiolin som hovedinstrument, komponist, arrangør og kordirigent som utmerker seg blant landets utøvere. Oppvokst i Paris, studerte hun ved konservatoriet og Sorbonne der. Hun komponerer musikk for ulike format: utøverkonstellasjoner, film, teater, reklame, danseforestillinger, utstillinger med mer. Musikken har groovy rytmer, melodier som rører og vakre harmonier.

ZAYKA fra Frankrike er utdannet ved musikkonservatoriene i Noisiel og Paris, med trombone som hovedinstrument. I tillegg til å turnere med superbandet Caravan Palace har han tidligere turnert med Malted Milk, dessuten medvirket på innspillinger med Ibrahim Maalouf og Electro Deluxe. På sitt eget album Sixth Mass Extinction låter trombonen i en hybrid med vokal og eksperimentell elektronisk musikk nytt og spennende.

Zayka tilhører 18heures48, et parisbasert produksjonsselskap og artistkollektiv, kjent for sin stall av artister som bryter nytt terreng i det franske musikklandskapet.

Club Zayka
Etter urfremføringen av ZxO stiler Zayka med sitt eksperimentelle DJ-set som tar mixingen av beats, programmerte sekvenser og trombonen til nye høyder. Det blir dansbart!

Global Nights
Der Global Oslo Musics løpende konsertvirksomhet gjennom året har et variert program, presenterer vi gjennom Global Nights i hovedsak nye produksjoner som urfremføringer av bestillingsverk, nye utøverkonstellasjoner, plateslipp, eller ferske klubb- og konsertproduksjoner.

Bestillingsverket er finansiert av Den norske komponistfond