02. september: Global Nights presenterer Mariama Ndure: Ritual Part II – urpremiere

Publisert 30/04/21

NB! UTSATT PÅ GRUNN AV RESTRIKSJONER RUNDT DEN PÅGÅENDE PANDEMIEN. 

GLOBAL NIGHTS #9

Konsertarrangør, kurator og kunstnernettverket Global Oslo Music, har siden 2008 profilert og samarbeidet med fremragende skapende og utøvende kunstnere med røtter i kulturer fra hele verden. Der løpende konserter gjennom året presenterer et variert program, har virksomhetens årlige festival Global Nights, som normalt avvikles i mai, et særlig fokus på å presentere nye arbeider. Presentasjon av nye verk og konsepter der kunstnere føres sammen i nye konstellasjoner utgjør en viktig del av dette. På grunn av restriksjoner rundt koronaepidemien, er arrangementer under Global Nights i år spredd utover sommeren og høsten.

En av artistene til årets festival er Mariama Ndure – en unik skapende og utøvende kunstner som de siste årene har plassert seg godt synlig på den norske kunstscenen. Til Global Nights kommer hun med “Ritual Part II”, et verk med nyskrevet musikk og dans.

@ Sentralen, Marmorsalen / kl. 19’00 / Billetter forhåndskjøpes her

Mariama press
Foto: Jamie Johnsen

Mariama Ndure, en unik skapende og utøvende kunstner som de siste årene har plassert seg godt synlig på den norske kunstscenen – ikke minst i den suksessfulle forestillingen “I am Nina” på Nordic Black Theatre. Til Global Nights kommer hun med “Ritual Part II”, et verk med nyskreven musikk og dans.

Mariama har vokst opp i Norge med gambiske foreldre. Hun sier selv at det å ha bakgrunn i to forskjellige kulturer har påvirket hennes kunstneriske arbeid. Hennes musikk bærer i seg en kulturell arv som trekker på vestafrikanske tradisjoner, afroamerikansk musikk, moderne jazz og improvisasjon.

Som tidligere student ved Musikkhøgskolen og under et opphold i Gambia forsket Mariama blant annet på gambiske musikktradisjoner. Lærdommen fra Gambia linket hun til sitt personlige uttrykk. Improvisasjon i ulike musikalske situasjoner var brukt som en stor del av utforskningen. Her er en fusjon av både hiphop, soul, jazz, rnb og vest-afrikanske musikktradisjoner. Nettopp disse stilartene danner utgangspunktet for verket hennes, “Ritual Part II”.

Forestillingen bygger videre på “Ritual“, Mariamas diplomkonsert som avgangselev ved Musikkhøgskolen i 2020. Der tematikken i “Ritual” var en hyllest til hennes forfedre og den gambiske kulturarven, går hun i “Ritual Part II” dypere inn i sitt personlige utrykk med en kombinasjon av vokale elementer som hun lœrte under oppholdet i Gambia.

Hun samarbeider her med 4 musikere og koreograf og danser Amie K. Mbye, også av gambisk opprinnelse.

Forestillingen problematiserer den ”melaninrike kvinnekroppen”. Sentralt er den daglige utfordringen svarte kvinner opplever fordi de skiller seg ut fra majoriteten, og der negative blikk virker begrensende. Det er en opplevelse og følelse som ofte er vanskelig å beskrive for andre. Mariama fremhever personlige kamper hun har kjempet og vunnet så langt. Hennes fremgang i livet er knyttet til valg hun stadig har stått overfor, og det å endelig evne å «omfavne seg selv» fremfor «å gi etter». Forestillingen er også en hyllest til personer med krysskulturell bakgrunn.

På scenen:
Mariama Ndure – vokal
Amie K. Mbye – dans og koreografi
Liv Andrea Hauge – piano og vokal
Xander Crook – trommesett og perkusjon
Joel Ring – kontrabass
Solo Diarra – gnoni og perkusjon

Mariama Ndure
Vokalist og komponist med bakgrunn i to kulturer som står i kontrast til hverandre.
Hun viser frem sin rike kulturelle arv ved bruk av teksturert sound, kraftfulle vokaler – inspirert av vestafrikanske toner og rytmer.

Mariama har de siste fire årene spilt hovedrollen som Nina Simone i den kritikerroste teaterproduksjonen ”I am Nina”, satt opp av Nordic Black Theatre. Hun fullførte nylig en mastergrad i utøvende jazz og improvisasjon ved Norges Musikkhøgskole. I høst gir hun ut en EP som vil være en fusjon av vestafrikansk tradisjonsmusikk, jazz og soul.

 

Forestillingen er utviklet med støtte fra Norsk kulturråd og Fond for utøvende kunstnere.