29. april: Global Sonics slipper Becayes nye album “Diaspora”

Publisert 06/04/22

 Våre samarbeidspartnere Global Sonics slipper Becayes nye album Diaspora. Det har allerede før det er på markedet blitt omtalt som et av de fineste og viktigste arbeidene han noen gang har gjort. Albumet har musikk fra verket med samme navn Global Oslo Music bestilte av Becaye i 2019, med urfremføring samme år i Oslo, Becayes hjemby i tretti år. Musikken har ikke minst preg av fulanitradisjoner Becaye vokste opp med i sitt hjemland Mauritania og etterhvert Senegal.

Becaye_Diaspora_Cover_rgb_4000px-1

Becaye har med dette arbeidet forsket i ulike musikalske uttrykk han har erfart i møte med ulike sjangre og utøvere over årenes løp, mer presist i fusjonen av fulani og jazz, fulani og nordafrikansk gnawamusikk og mellom afrikanske mikrotoner i møte med norske folketoner han tidligere har jobbet med.

Som en rød tråd ønsket Becaye med Diaspora å reflektere rundt betydningen av å bære afrikansk identitet i diaspora; i hvilken grad kan musikk – her fulani – understreke ens identitet og samtidig åpne opp for kulturell utveksling mennesker i mellom, var et spørsmål han i denne sammenheng ville fordype seg i.

Becaye – en kunstner i verdensklasse!
Becaye er oppvokst i Mauritania og Senegal. Hans musikk har dype røtter i fulanitradisjoner man finner i subsahariske strøk, ofte beskrevet som ørkenblues og roots. Han har oppnådd renommé som en unik utøver takket være hans selvutviklede gitarteknikk, som sammen med hans stemme utgjør bærende elementer i hans musikk. På en virtuos måte evner han å dele sin kunst og livshistorie med publikum. Det gjør han gjennom sin musikk, tekster på mange språk og sine fortellinger fra scenekanten

Han har i snart 30 år vært en sentral utøver på den globale musikkscenen i Norge og har turnert mye internasjonalt. Tidlig i sin karriere spilte han med store afrikanske artister som Mansuur Seck, Baaba Maal og Ali Farka Toure, senere med blant andre Steinar Ofsdal, Ablaye Cissoko, Women’s Voice, Kouame Sereba, Haddy N’jie, Unni Løvlid og Rolf-Erik Nystøm.

Hør Diaspora