07. oktober: Urfremføring på nytt bestillingsverk av Evelina Petrova

Publisert 05/09/22

Komponist og utøver Evelina Petrova har skrevet verket “Fairy tales told by music” for Oslo Art Duo og gjestemusikere på oppdrag fra Global Oslo Music. Duoen består foruten hennes selv på vokal og akkordeon av Roberto Dani på vokal og perkusjon.

@ Riksscenen, Trondheimsveien 2 – Oslo / kl. 20’00 / billetter forhåndskjøpes her

event - banner photo collage

“Fairy tales told by music” bygger på tradisjoner innen særlig østlig klassisk musikk og – folkemusikk. Petrovas forkjærlighet for russisk folklore og tilknytning til denne arven; sangene, dansene, ritualene og eventyrene spiller en nøkkelrolle. I arbeidet med å skrive musikk til stumfilmen “The Adventures of Prince Achmed”, regissert av Lotte Reiniger (1926) for noen år tilbake, traff Petrova for første gang Jai Shankar (tablas) som ga henne ideen til å skrive stemmer for spesifikke musikere og som skulle bli utgangspunktet for “Fairy Tales told by music”.

Utøverne hun har invitert har alle evnen til å fordype seg i ulike folkemusikktradisjoner samt gå i dybden av østlig poesi og eventyr, som i verket er sentrale elementer. I tillegg ønsket hun å skrive for vokal og hennes eget instrument, akkordeon.

Alle land har sin egen historie, tradisjoner og visdom som ofte er kodet inn i deres eventyr. Som utgangspunkt for verket ble et eventyr fra hvert av de inviterte utøvernes land valgt, der de selv har rolle som forteller og solist, og der deres språk brukes som et integrert musikalsk element i verket. For å avdekke eventyrenes iboende visdom er alle tilgjengelige midler benyttet: Utøvernes instrumenter, stemmer, bevegelser og fantasi. Det er eventyrlig vakkert og virtuost!

Evelina Petrova (Russland) – trekkspill, vokal, komposisjon
Eirik Hoel Sandvik (Norge) – fløyter
Mirsaeed Hosseiny Panah (Iran) – santur
Roberto Dani (Italia) – perkusjon
Jai Shankar (India/Norge) – tabla, perkusjon