20.12: Ny sesong av podkastserien Kunstnere møter kunstnere

Publisert 19/12/24

Vi er klare med en ny serie av podkastserien “Kunstnere møter kunstnere”. I denne spør vi hva som skjer når kunstnere som ikke kjenner hverandre, møtes for første gang. Hva deler kunstnerne med hverandre og oss? Vil de helt på sparket improvisere med sine instrumenter?

Lansering 20. desember kl. 12’00 via vår publiseringstjeneste Global Sonics på Itunes, eller via globaloslomusic.podbean.com

image

Til “Kunstnere møter kunstnere” inviterer vi skapende og utøvende kunstnere, med vidt forskjellig bakgrunn, parvis til å utveksle erfaringer om egen oppvekst, utdanning, kunstneriske profiler og uttrykk, arbeidsmetoder og karrierer. Vi ønsker gjennom dette å la kunstnere få innsikt i andre kunstnerskap de kjenner lite til, eller overhodet ikke. Samtidig er serien ment å invitere lytterne til et nærmøte med fremragende skapende og utøvende kunstnere med røtter i kulturer fra hele verden.

ADAMA BARRY – SYNNE SKOUEN
Den nye serien starter med et møte mellom to kunstnere som har satt synlige spor etter seg i det norske musikklandskapet, og der stopper omtrent det som kan sies å være et felles punkt. Svært forskjellige, ja, men har de likevel noe til felles?

ADAMA BARRY
Som musiker, historieforteller, skuespiller, danser, komponist, tekstforfatter, koreograf og instrumentmaker hører Adama Barry fra Burkina Faso, bosatt i Oslo, til toppsjiktet av kunstnere. Han har vunnet flere prestisjetunge priser og har stått på scenen med verdenskjente Ali Farka Touré og Mamar Kassey. I åtte år hadde han sitt eget fortellerprogram på Radio Nationale de Burkina.

SYNNE SKOUEN
Synne Skouen er en prisbelønnet norsk komponist og musikkritiker fra Oslo. Hun debuterte i 1977 med orkesterverket “Tombeau til Minnona” ved Ung Nordisk Musikkfest i Reykjavik. Hun har arbeidet som musikkanmelder og redaktør og som leder for Norsk komponistforening 2002-2006. Hun startet i sin tid musikktidsskriftet Ballade og ble kulturkanalen NRK P2s første musikksjef i 1993.

Samtaleleder, redigering, tilrettelegging: Hilde Ljøen
Konsept: Malika Makouf Rasmussen
Med støtte fra Kulturrådet

Global Oslo Music © 2024

 

28. mars: Fredsbrev fra Ellayali / A letter of peace from Ellayali: Urfremføring

Publisert 04/12/24

Vi har gleden av å åpne dørene til urfremføringen av Fredsbrev fra Ellayali – A letter of peace from Ellayali – et nytt verk Global Oslo Music har bestilt for ensemblet Ellayali med gjester.

@Sentralen, Øvre Slottsgate 3 / kl. 19’00 / billetter forhåndskjøpes her

image

Ellayali har siden oppstarten i 2004 satt sitt preg på den norske musikkscenen med er rikt mangfold av kulturelle uttrykk og fremragende utøvere som har formet det unike ensemblet. Som en rød tråd i Ellayalis utvikling har det å la utøverne fordype seg i nye musikalske uttrykk vært sentralt, og nettopp dette har formet ideen til et bestillingsverk: I “Fredsbrev fra Ellayali – A letter of peace from Ellayali” er 4 komponister med ulik kulturell bakgrunn invitert til å skrive hver sitt bidrag til verket. Resultatet har blitt en svært vakker musikk der en variasjon av tradisjoner formidles gjennom et stort spekter av stemmer og instrumenter; sniklytting åpner dørene til en musikalsk verden av arabiske og persiske tradisjoner, samtidsmusikk og jazz.

Grunnlegger og leder av ensemblet, pianist Berit Bagøien, har med dette arbeidet ønsket å synliggjøre hvilken kunstnerisk kraft som kan forløses når man bringer sammen utøvere fra hele verden. Vi gleder oss til premieren!

Musikken er skrevet av Karim Hmeiam Dawood, Mirsaeed Hosseiny Panah, Mathilde Grooss Viddal og Safaa Al- Saadi, de to siste er selv medlemmer av Ellayali. Verket i fire deler er skrevet for 15 utøvere, det loves sjangeroverskridende og universell musikk!

Ved siden av Ellayalis faste ensemble er 4 solister invitert som gjesteutøvere til urfremføringen:  Foruten å være en av komponistene stiller Karim Dawood på vokal, det samme gjør Trond Halstein Moe, Saleh Mahfoud og Cathrine Jane Bothner.

På scenen:

Berit Bagøien Moe – piano 
Karim Hmeiam Dawood – vokal 
Trond Halstein Moe – vokal 
Saleh Mahfoud- vokal
Cathrine Jane Bothner By – vokal
Øystein Imsen – fiolin 
Darvan Ahmad Abdulkarim – fiolin 
Andreas Vangen Andersen – oud 
Anna Helgadóttir – cello 
Christine Khoury – kanoun 
Kurth Tvinnereim-saksofon
Mathilde Grooss Viddal – bassklarinett, klarinett 
Safaa Al-Saadi – perkusjon, fløyte og keyboard 
Jan Tariq Rui-Rahman – el. bass
Sattar Al-Saadi – perkusjon

Verket er finansiert med støtte fra Kulturrådet

Ellayali ble startet av Berit Bagøien Moe i 2004. Ensemblet spiller en unik blanding av musikk fra Midtøsten, norske folketoner og klassisk vestlig musikk. Ellayali har blant annet medvirket ved Oslo Operafestival, Oslo Griegfestival, UIO festivalen, ved utdeling av Universitetets Menneskerettighetspris, ERAS-festivalen, World- Beats turné og konserten A Call of Peace to Palestine på Cosmopolite, CD-releasekonsert på Cosmopolite, Irakiske kulturdager, Brobyggerkonsert på Nobels Fredssenter, Sørumfestivalen, Olavsfestdagene i Trondheim og festivalen Grieg in Bergen og World Peace konsert i Universitetets Aula. I desember 2011 spilte Ellayali utendørskonsert i ørkenen i Marokko. Ellayali har gitt ut CD-en: Music Without Borders.

Berit Bagøien Moe har medvirket ved en rekke festivaler og konserter i inn- og utland. Hun har klassisk bakgrunn fra musikkonservatoriet i Trondheim og Oslo. Hun har holdt konserter for Rikskonsertene i en årrekke og vært repetitør/ akkompagnatør for ulike operaensembler, spilt inn radiokonserter og spiller i flere ensembler. Berit har også vært kulturskolerektor i 20 år.

Øystein Imsen har arbeidet med de aller fleste stilarter, fra punkrock til klassisk og jazz. Øystein har klassisk bakgrunn fra musikkonservatoriet i Trondheim, Hamburg og Oslo. Som fast medlem av strykekvartetten Strinda Strings, har han spilt konserter i de fleste norske byer i regi av Rikskonsertene. Han har hatt flere plateinnspillinger og turneer med kjente musikere.

Anna Helgadottir er en allsidig musiker som spiller alt fra middelaldermusikk til barokk- og samtidsmusikk. Hun er også aktiv som cellopedagog. Hun har spilt med Ellayali siden 2006.

Kurth Tvinnereim har studert saksofon og musikkproduksjon ved Berklee College of Music og turnerte med kjente jazzmusikere i flere år i USA.  Han har vært medlem av Ellayali siden 2008.

Mathilde Grooss Viddal er en prisbelønnet komponist, utøver på saksofoner og klarinetter, er leder for FriEnsemblet & Meditations & Prayers. Hun har utgitt flere album i eget navn, med strålende anmeldelser i Norge og internasjonalt. Hun har spilt i Ellayali siden 2011.

Safaa Al- Saadi er komponist og musiker og har sin utdannelse fra Irak og Norge. Han spiller flere instrumenter og har holdt konserter i Norge, Europa, Asia og Afrika. I tillegg til å være musiker, underviser han i musikk. Han har spilt i Ellayali siden 2008.

Sattar Al- Saadi har musikkutdannelse fra Bagdad. Han har holdt konserter i arabiske land og flere land i Europa, blant annet Nederland, hvor han har utstrakt konsertvirksomhet og  holder workshops i arabiske trommer og rytmer.

Jan Tariq Rui- Rahman er komponist, musiker og pedagog. Han har spilt konserter i inn- og utland, skrevet samtidsmusikk, musikk for film, teater og dans, og vunnet flere priser i sitt virke. Han har vært med i Ellayali siden 2012.

Darvan Ahmad Abdulkarim er kurder fra Irak. Han har vært fiolinist i Kurdistan symfoniorkester i Irak og også på kurdisk TV. Han har i flere år spilt i Romerike Symfoniorkester og startet i Ellayali i 2009.

Christine Khoury spiller både orientalsk og klassisk musikk og har opptrådt på konserter og festivaler i Nederland og Tyskland og Norge.Forrige år har hun blant annet  medvirket på «Arabic music retreat» I New York, og deltatt på masterclass med Simon Shaheen.

Om solistene
Karim Dawood er en kjent musiker og komponist i arabiske land. Han har komponert musikk til mange berømte musikere i Midtøsten. Dawood har hatt viktige roller i musikklivet i Bagdad, som er hans hjemby. Her har han har blant annet vært leder for musikkavdelingen på College of Arts og han har undervist på Academy of arts.

Trond Halstein Moe vært solist ved Den Norske Opera og Ballett i 28 år og har sunget over 80 roller. Han vant den prestisjefylte Belvedere-konkurransen i Wien i 1987 og etablerte seg som en av Norges ledende opera- og konsertsangere. Han har hatt forestillinger i de fleste land i Europa, i Russland, Kina, USA og Sør-Afrika.

Saleh Mahfoud er vokalist. Han kom fra Syria til Norge i 2015. Saleh er en aktiv deltaker i ulike musikk- og kulturprosjekter i Norge, inkludert Majaz, Oslo Orientalske Orkester, Kulturkollektiv DIWAN, Oslo Dabke-festival og klubbarrangementer. Saleh har også gjort betydelige bidrag som kulturkonsulent for ulike prosjekter ved akademiske og kunstneriske institusjoner i Norge, som Kulturrådet, Music Norway, OsloMet og andre.

Cathrine Jane Bothner By er sanger og har studert sang ved Norges Musikkhøgskole, Conservatoire de Paris, Hochscule für Musik Trossingen og Schola Cantorum Basiliensis med vekt på renessanse og barokk. Hun arbeider som sanger i produksjoner med gregoriansk- og tidligmusikk.

 

 

 

 

14. desember: Sultanens sønn

Publisert 15/11/24

Vi har gleden av å invitere til Deichman Romsås som åpner dørene for De Flunke med familieforestillingen Sultanens sønn.
Den kjente sjøfarerfamilien Crovetto blir invitert til Sultanens rike. Langt utpå havet oppdager de at den yngste gutten, Pancho Crovetto, har gjemt seg med i lasten, han blir derfor med til Sultanens rike.

@Deichman Romsås, Romsås Senter 1 / kl. 13’00 / fri entré

fb - event - Sultanen@LilleBotsen

Under et besøk hos Sultanen, blir lille Pancho nysgjerrig på Sultanens Sønn, Al-Aziz, som ser ut til å skjule på en hemmelighet. Lille Pancho bestemmer seg for å finne ut hva slags hemmelighet Al- Aziz skjuler.

Under et besøk hos Sultanen, blir lille Pancho nysgjerrig på Sultanens Sønn, Al-Aziz, som ser ut til å skjule en hemmelighet. Lille Pancho bestemmer seg for å finne ut hva slags hemmelighet det dreier seg om…

Forestillingen starter som en fortellerstund, før en magisk glasskule og arabisk musikk bringer oss til tidspunktet der disse to karakterene møtes, og nettopp dette møtet utspiller seg videre med musikk, sang, sirkus og et flyvende teppe i et humørfylt og lekent samspill.

Den irakiske musikeren Safaa Al-Saadi og den chilenske nysirkusartisten Diego Belda har arbeidet sammen siden 2005. Nå har de i fellesskap skrevet, komponert og koreografert historien om Sultanens Sønn.

Publikum vil få høre Safaas musikk, med tradisjoner som strekker seg til det gamle Mesopotamia, fremført på keybord, tabla, tamburin og ney (arabisk fløyte).
Diego vil vise frem sirkusferdigheter som balansering, objektmanipulasjon og sjonglering med glasskule, paraply, baller og hatter.

Varighet: ca 30 min Av og med: Safaa og Diego.