Det er med stor glede vi presenterer Mariama Ndure på Salt. Hun er nylig uteksaminert fra Musikkhøgskolen, der hun de siste årene har fordypet seg i blant annet sammenslåingen av afro-amerikanske stilarter med de gambiske mandinka-musikktradisjonene, som hun vil presentere et utdrag fra i lag med sine utøvere.
@ Salt – Langkaia 1 / kl. 21’00 / cc 250 – på grunn av smittevernstiltak må billetter forhåndskjøpes her
Mariama Ndure
Med føttene i to helt forskjellige kulturer, viser Mariama Ndure sin rike kulturelle arv gjennom sammenfletting av lyd, kraftfull vokal og verdensrytmer. Mariama, som er født i Norge av gambiske foreldre, har på grunn av dem hatt nære bånd til sine vestafrikanske røtter. De tre siste årene har hun jobbet med en master i utøvende jazz og improvisert musikk.
Med sin ellers svært eurosentriske musikkbakgrunn bestemte Mariama seg for å dykke dypere ned i Gambias musikktradisjoner. Fra hun var svært ung, har hun vært tiltrukket av korainstrumentet (tilhørende tradisjonsmusikken til mandinka-folket), og da hun kom inn på Norges musikkhøgskole, begynte hun i lære hos koramusiker Sankung Jobarteh, noe som ble starten på et nytt kapittel i hennes musikalske reise. Hun dro også til Gambia hvor hun tok musikktimer og tok til seg mest mulig i løpet av den måneden hun tilbrakte der.
Da Mariama startet prosjektet sitt, hadde hun som utgangspunkt å lære seg sangene i den gambiske tradisjonen og så fremføre og spille dem inn på den etablerte måten, slik hun hadde lært. Men hun oppdaget tidlig i læringsprosessen de mange nyansene og personlige uttrykkene i musikernes fremføringer. Sangerne/instrumentalistene sang og spilte gjerne de samme sangene, men de gav dem sin egen sound og tilførte sine egne og familienes historier.
Etter hvert begynte hun å jobbe med Xander Crook og Ivan Blomqvist, et samarbeid basert på improvisasjoner. De greide å skape en sjangerhybrid med utgangspunkt i afroamerikanske stilarter, som hiphop, soul, jazz og rnb. Mariama var ikke bare interessert i å utforske «spoken words», men også hvordan få frem de klassiske gambiske sangene innenfor dette formatet.